javascript://
Головна » 2016 » Листопад » 26 » Застосування інформаційно комунікаційних технологій на уроках у початковій школі , як засіб підвищення ефективності уроку
16:13
Застосування інформаційно комунікаційних технологій на уроках у початковій школі , як засіб підвищення ефективності уроку

Застосування інформаційно комунікаційних технологій на уроках у початковій школі , як засіб підвищення ефективності уроку

 

(З досвіду роботи вчителя початкових класів Круподеринської ЗОШ І-ІІІ ст.

Карпенко Наталії Володимирівни)

Завантажити презентацію досвіду можна тут

"Скажи мені, і я забуду.

Покажи мені, - я зможу запам'ятати.

Дозволь мені це зробити самому,

і це стане моїм назавжди". 

           Древня східна мудрість

 

«Дошка і крейда - наші інструменти,

але хочеться чогось більшого…»

 

Концепція модернізації української освіти акцентує увагу на необхідності формування інформаційної компетентності, як одного з основних показників якості освіти. Компетентність в області інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ) є однією з пріоритетних цілей освіти. Можливість її формування безпосередньо пов'язана з активною діяльністю школяра в інформаційному комп'ютерному середовищі.  Використання інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ) в навчальному процесі є актуальною проблемою сучасної шкільної освіти.

 

Будь-яка педагогічна технологія - це інформаційна технологія, оскільки основу технологічного процесу навчання складає отримання і перетворення інформації.

 

Більш вдалим терміном для технологій навчання, що використовують комп'ютер, є комп'ютерна технологія. Інформаційно - комп'ютерні технології навчання - це процес підготовки і передачі інформації, учневі за допомогою комп'ютера.

 

У початковій школі відбувається зміна провідної діяльності дитини з ігровий на навчальну. Така зміна нелегко переноситься багатьма учнями, яким так не вистачає ігрової практики. Застосування комп'ютерних технологій в навчальному процесі як раз і дозволяє поєднати ігрову та навчальну діяльності. Цим забезпечується плавна зміна діяльності, роблячи при цьому навчання не формалізованим і цікавим. Використання багатих графічних, звукових та інтерактивних можливостей комп'ютера створює сприятливий емоційний фон на уроках, сприяючи розвитку учня.

Сьогодні вже нікого не здивуєш слайдовими презентаціями. У своїй педагогічній діяльності я використовую:

  • мультимедійні презентації,
  • презентації з тригерами,
  • презентації, підготовлені на основі шаблонів з макросами MoveHim і MoveTo,
  • дитячі презентації,
  • анімовані картки-сорбонки,
  • презентації-тренажери.
  • інструменти в режимі демонстрації.

 

Вважаю за можливе використання презентацій на всіх етапах уроку, адже мультимедійні презентації - це зручний і ефектний спосіб представлення інформації за допомогою комп'ютерних програм. Він поєднує в собі динаміку, звук і зображення, тобто ті чинники, які найдовше утримують увагу дитини. Одночасний вплив на два найважливіших органу сприйняття (слух і зір) дозволяють досягти набагато більшого ефекту.  Людина запам'ятовує 20% почутого і 30% побаченого, і більше 50% того, що він бачить і чує одночасно. Як писав великий педагог К.Д.Ушинський: «Якщо ви входите в клас, від якого важко добитися слова, почніть показувати картинки, і клас заговорить, а головне, заговорить вільно.».

Таким чином, полегшення процесу сприйняття і запам'ятовування інформації за допомогою яскравих образів - це основа будь-якої сучасної презентації.  Методична сила мультимедіа якраз і полягає в тому, що учня легше зацікавити і навчити, коли він сприймає узгоджений потік звукових і зорових образів, причому на нього виявляється не тільки інформаційний, а й емоційний вплив.  Більш того, презентація дає можливість вчителю самостійно скомпонувати навчальний матеріал виходячи із особливостей конкретного класу, теми, предмета, що дозволяє побудувати урок так, щоб домогтися максимального навчального ефекту.

Використання мною комп'ютерних технологій - це не вплив моди, а необхідність, продиктована сьогоднішнім рівнем розвитку освіти.

 За допомогою ІКТ на уроках я можу:

 • зробити навчальну діяльність дітей більш змістовною;

 • зробити навчальний процес більш привабливим і сучасним для дітей;

 • зробити навчальну інформацію для дитячого сприйняття більш цікавою за рахунок залучення зорових образів;

 • підвищити якість навчання, бажання вчитися;

 • зробити урок наочним, динамічним.

 

Відомо, що найбільш ефективний спосіб викладання - це наочна демонстрація і синхронне пояснення досліджуваного матеріалу. Класичні та інтегровані уроки в супроводі мультимедійних презентацій, тренажерів і програмних продуктів дозволяють учням поглибити знання, отримані раніше, як то кажуть в англійській приказці - "Я почув - і забув, я побачив - і запам'ятав". Використання анімації в слайдах дозволяє мені дати учням більш яскраве уявлення про почуте на уроці. Діти із задоволенням занурюються в матеріал уроку. Підвищення мотивації та пізнавальної активності досягається за рахунок різноманітності форм роботи, можливості включення ігрового моменту: вирішиш вірно приклади - відкриєш картинку, вставиш правильно всі букви - просунеш ближче до  мети казкового героя. Комп'ютер дає мені нові можливості, дозволяючи разом з учнем отримувати задоволення від захоплюючого процесу пізнання, не тільки силою уяви розсовуючи стіни шкільного кабінету, але за допомогою новітніх технологій дозволяє зануритися в яскравий барвистий світ. Таке заняття викликає у дітей емоційний підйом,  навіть відстаючі учні охоче працюють з комп'ютером.  Комп'ютер не замінює живого спілкування з учителем та іншими джерелами інформації, однак з огляду на інтерес дітей до Інтернету, підвищує зацікавленість у вивченні предмета.

При підготовці до уроку з використанням ІКТ я ніколи не забувають, що це УРОК, а значить, і план уроку складають виходячи з його цілей. При відборі навчального матеріалу не забуваю дотримуватися основних дидактичних принципів: систематичності та послідовності, доступності, диференційованого підходу, науковості та ін. При цьому комп'ютер не замінює вчителя, а тільки доповнює його.

Використовую інформаційні технології на всіх етапах уроку: при поясненні нового матеріалу, закріпленні, повторенні, узагальненні, контролі, при проведенні фізкультхвилинок, позакласних занять та ін. Використання Інтернет ресурсів дозволяє представити до уваги учнів унікальний ряд матеріалів для уроків природознавства, проводити віртуальні екскурсії на уроках предмету «Я у світі» , літературного читання, здійснювати віртуальні подорожі по музеях письменників, художників, ще більше дізнаватися про їх біографії та творчості, отримати можливість познайомитися з творами, які не завжди можна знайти серед друкованих наочних посібників. Інтегрування звичайного уроку з комп'ютером дозволяє вчителю перекласти частину своєї роботи на ПК, роблячи при цьому процес навчання більш цікавим, різноманітним, інтенсивним.

Використання засобів нових інформаційних технологій дозволяє посилити мотивації навчання завдяки новизні роботи з комп'ютером.  Комп'ютер допомагає розкрити практичну значимість досліджуваного матеріалу, виявити оригінальність, задати питання та запропонувати власні рішення.

Комп'ютер є і найпотужнішим стимулом для творчості дітей, в тому числі і самих інфантильних або розгальмованих. Екран притягує увагу, яку ми часом не можемо домогтися при фронтальній роботі з класом. На екрані можна швидко виконати перетворення в деформованому тексті, перетворивши розрізнені речення в зв'язний текст, або з'єднати стрілкою приклад з правильною відповіддю.

Комп’ютер розширює можливості одержуваної навчальної інформації.  Інформаційні технології дозволяють не тільки відтворювати реальну картину світу, але і показувати процеси, які в реальності не можуть бути помічені.

Мультимедійні уроки, зазвичай, будую за такою структурою:

1. Мотивація уроку – короткий вступний матеріал. Часто під час мотивації створюю проблемну ситуація за допомогою проблемного запитання.

2. Оголошення теми та очікуваних результатів уроку.

3. Основна частина уроку – опанування навчальним матеріалом уроку: робота з поняттями, невеликими текстовими фрагментами, що містять навчальну інформацію, відеосюжетами, аудіозаписами, фотодокументами, таблицями, схемами (виклад необхідної інформації з теми у вигляді слайдів).

Основна частина уроку може включати і проведення невеликої навчальної дискусії, роботу в групах, творчий звіт з виконання індивідуального завдання. Звісно, використовуються і традиційні форми роботи та методи і прийоми навчання.

4. Підбиття підсумків уроку включає рефлексію почуттів (наприклад, що сподобалося на уроці найбільше), способів діяльності учнів (для прикладу, чи раціональними були види діяльності, завдання, що використовувалися під час заняття) та відтворення учнями основних понять уроку з демонстрацією слайдів з текстовими фрагментами.

Може виникнути питання – а чи не є використання мультимедійних технологій даниною сучасності, адже такі етапи  можна  запланувати і для звичайного уроку? Однак уже перший досвід використання ІКТ свідчить, що їх упровадження підвищує ефективність засвоєння матеріалу, інтенсифікує процес навчання, стимулює інтерес учнів як до знань, так і до процесу їх отримання.

Мультимедійні технології дозволяють подати учням набагато більше інформації, ніж на уроці без використання комп’ютера. У сьогоднішніх учнів потреба в візуалізації інформації набагато вища. І презентації , незалежно від того, для яких цілей, на якому етапі уроку вони застосовуються, є інструментом візуального представлення даних (не можна забувати і про те, що в молодшому шкільному віці переважає наочно-дієве і наочно-образне мислення).

 

Підводячи підсумок, можу стверджувати, що застосування ІКТ в початковій школі дозволяє мені:

 • активізувати пізнавальну діяльність учнів;

 • досягати цілей навчання за допомогою сучасних електронних навчальних матеріалів, призначених для використання на уроках в початковій школі;

• індивідуально підійти до учня, застосовуючи різнорівневі завдання.

 • посилити освітні ефекти;

 • підвищити якість засвоєння матеріалу;

 • здійснити диференційований підхід до учнів з різним рівнем готовності до навчання;

 • розвивати навички самоосвіти і самоконтролю у молодших школярів;  підвищувати рівень комфортності навчання;

 • знизити рівень дидактичних труднощів в учнів;

 • вести навчання в зоні найближчого розвитку

• проводити уроки на високому естетичному рівні (музика, анімація);

 • розвивати вміння учнів орієнтуватися в інформаційних потоках навколишнього світу,

 • опановувати практичні способами роботи з інформацією,

 • перейти від пояснювально-ілюстрованого способу навчання до діяльнісного, при якому дитина стає активним суб'єктом навчальної діяльності.

 • підвищити активність та ініціативність молодших школярів на уроці;  розвивати інформаційне мислення школярів, формувати інформаційно комунікаційні компетенції, а в загальному і цілому, сприяє ПІДВИЩЕННЮ ЯКОСТІ ОСВІТИ

Переглядів: 2161 | Додав: Nataliya_K | Теги: початкові класи, досвід роботи, ефективний урок, інформаційні технології | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar