javascript://
Головна » 2016 » Березень » 28 » Формування ключових компетентностей учнів початкової школи шляхом використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання.
17:26
Формування ключових компетентностей учнів початкової школи шляхом використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

Формування ключових компетентностей учнів початкової школи шляхом використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

 

З досвіду роботи вчителя початкових класів

Круподеринської ЗОШ І – ІІІ ст.

Карпенко Наталії Володимирівни

Завантажити презентацію-портфоліо можна тут

Перед сучасною школою постає завдання виховати особистість, здатну до життєтворчої діяльності. Така особистість зуміє правильно обрати свій шлях у житті зважаючи на власні можливості; буде ставити перед собою завдання самовдосконалення й саморозвитку, що стане запорукою успіху в різних сферах діяльності. Сучасний світ пред’являє високі вимоги до діяльності людини, конкуренто спроможною може бути лише по-справжньому компетентна особистість.

Сучасна початкова школа не може залишатися осторонь від процесів модернізації освіти, які відбуваються нині в усьому світі, і в Україні зокрема. Початкової ланки освіти стосуються всі світові тенденції та інновації: особистісно орієнтований підхід, інформатизація, інтеграція тощо. До них належить і компетентнісний підхід, поява якого пов'язана, насамперед, з кризою освіти, що полягає в протиріччі між програмовими вимогами до учня, запитами суспільства і потребами самої особистості в освіті. Адже довгий час у вітчизняній системі освіти домінував знаннєвий підхід, результатом навчання якого була сукупність накопичених учнем знань (як інформації) умінь і навичок.

Сучасне інформаційне суспільство формує нову систему цінностей, в якій володіння знаннями, вміннями і навичками є необхідним, але недостатнім результатом освіти. Від людини вимагаються вміння орієнтуватися в інформаційних потоках, освоювати нові технології, самонавчатися, шукати і використовувати нові знання, володіти такими якостями, як універсальність мислення, динамізм, мобільність.

Ідея компетентнісного підходу - одна із відповідей на запитання, який результат освіти необхідний особистості і затребуваний сучасним суспільством. Формування компетентності учня на сьогоднішній день є однією із актуальних проблем освіти і може розглядатися як вихід із проблемної ситуації, що виникла через протиріччя між необхідністю забезпечити якість освіти та неможливістю вирішити цю проблему традиційним шляхом.

Компетентнісно-орієнтований урок – шлях до набуття школярами життєвих компетентностей, формування в них творчої особистості.

Об’єктивною проблемою впровадження компетентнісного підходу до навчання є необхідність технологічної адаптації навчально-виховного процесу відповідно до нових вимог. Традиційними педагогічними технологіями, розробленими для знаннєвого підходу, неможливо продуктивно формувати компетентності учнів. Отже, аналізується задача оновлення арсеналу педагогічних технологій, якими володіють вчителі, як процесуальної умови реалізації компетентнісного підходу до навчання.

Компетентність – це інтегрована здатність особистості, яка набута в процесі навчання. Вона охоплює знаннях, уміння, навички, досвід, цінності та ставлення, набуті завдяки навчанню, які можуть реалізуватися на практиці. Тому компетентність не може бути зведена лише до фактичних знань.

Компетентнісна освіта зміщує акценти на здатність особи до практичних дій у певній ситуації. Звичайний результат навчання «знаю що…» змінюється на «знаю як і роблю»

 

 

Система компетентностей в освіті має ієрархічну структуру, рівні якої складають: предметні компетентності, загальногалузеві, ключові.

 

 

Українські вчені зазначили таку сукупність ключових компетентностей: уміння вчитися, інформаціійно-комунікаційна, соціальна, здоров’язбережувальна, громадянська, загальнокультурна.

 

 

Сучасне навчання… Яким воно має бути? Про це читаємо, міркуємо, дискутуємо. Обираємо нові прийоми, методи, технології. Та при цьому пам’ятаємо, що основною формою навчання з часів Яна Коменського залишається урок, зміст якого диктує час. Тому я все частіше замислююся над тим, як зробити так, що, використовуючи новітні технології навчання, не втратити основного призначення уроку – в зрозумілій і доступній формі донести дитині ті знання, які стануть надійним фундаментом у її подальшому житті. Допомагає мені у вирішенні цього непростого завдання поєднання традиційних методів навчання та сучасних інформаційних технологій, у тому числі і комп'ютерних.

Жодна людина не діятиме, якщо вона особисто не зацікавлена в цьому. Природа компетентності така, що вона може виявлятися лише в органічній єдності з цінностями людини, тобто в умовах глибокої особистісної зацікавленості в даному виді діяльності. Отже, цінності є основою будь-яких компетенцій. Як же можна цього досягти? Як зацікавити учнів, щоб підвищити рівень їхньої компетентності?

Вже давно стало зрозумілим, що в еру комп’ютерної техніки неможливо не йти у ногу з часом. Потреби суспільства вимагають дедалі частішого використання в навчально-виховному процесі інформаційно-комунікаційних технологій. Основою цього є уроки з використанням комп’ютерних засобів навчання.

Однієї з найважливіших ключових компетентностей молодших школярів є інформаційна компетентність. З перших днів навчання в школі учнів необхідно вчити працювати з різними джерелами інформації, тому що робота з інформацією (текстовою, ілюстративною, графічною, звуковою) у наш час стає необхідним інтелектуальним умінням. Показниками сформованості інформаційної компетентності є комп'ютерна грамотність учнів, уміння користуватися різними джерелами інформації, критично оцінювати й аналізувати її вірогідність, а також уміння переводити інформацію з одного виду в іншій. Молодші школярі здобувають перший досвід дослідницької діяльності, спрямованої на одержання нової інформації. Під час організації цієї роботи в початковій школі необхідно враховувати вікові психолого-фізіологічні особливості дітей молодшого шкільного віку. Бажання досліджувати виникає тоді, коли об'єкт викликає інтерес. Завдання вчителя – підвести дитину до ідеї, у якій вона максимально реалізується як дослідник, розкриє кращі сторони свого інтелекту, одержить нові корисні знання, уміння й навички. Мистецтво педагога й полягає в тому, щоб допомогти школяру зробити такий вибір, який він вважав би своїм. Ефективність будь-якого уроку при компетентнісному підході визначається не тільки тим, який обсяг інформації на уроці вчитель намагався дати дітям, а, насамперед тим, що саме вони взяли в процесі навчання для життя. Учнем можна назвати не того, кого вчитель учить, а того, хто в нього вчиться. Головне завдання вчителя початкових класів – активізувати навчальне заняття, створити умови для включення учнів у роботу на всіх етапах діяльності, у дослідження, у пошук з відкриття нових знань. Активне використання проектної діяльності в початковій школі формує в дітей уміння вирішувати актуальні для них проблеми. Важливим є те, що діти вчаться використовувати наявні в них знання, уміння. Поряд із цим, недостача знань спонукає дітей використовувати всі наявні ресурси: словники, довідники, Інтернет тощо. Необхідно навчити дітей, знаходячи потрібну інформацію під час роботи з різними джерелами, критично оцінювати інформацію, виявляючи її вірогідність. Сучасний урок відрізняється інформаційною наповненістю, збільшенням частки самостійної навчальної діяльності учнів з різними джерелами інформації, високою інтерактивністю взаємодії учасників освітнього процесу, тобто, з використанням інформаційних технологій стає творчим та значно розширюється освітній процес. Компетентнісний підхід об'єктивно відповідає й соціальним очікуванням у сфері освіти, і інтересам учасників освітнього процесу. Формуючи інформаційну компетентність учнів початкової школи, забезпечується розвиток компетентності їх особистості та підготовка до успішного життя в сучасному суспільстві.

З цією метою міністерство освіти Постановою Кабінету Міністрів України від 24.04.2011 року було затверджено новий Державний стандарт початкової загальної освіти зорієнтований на соціалізацію молодшого школяра. Так позитивними змінами нової редакції зазначеного документа є:

  • впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів;
  • в освітній галузі “Технології” виокремлено змістовну лінію “Ознайомлення з інформаційно-комунікаційними технологіями”.

Мені ІКТ дають можливість готуватися і проводити уроки, виховні години, свята, батьківські збори, виступи на педагогічних радах, методоб’єднаннях, в проектній діяльності.


Мультимедійні засоби навчання є універсальними, тому у своїй роботі я використовую їх  на різних етапах уроку:

 

 

Серед величезного різноманіття складових мультимедійних систем я для себе обрала саме ті засоби, які є найбільш ефективними,  на уроках:

Слід зазначити, що під час підготовки до уроків я створюю презентації в програмі PowerPoint, відео-, живі презентації, а також комбіновані – поєднання відео- та живої презентації, створені в програмі Camtasia Studio.

Бажання покращити навчально-виховний процес спонукало мене до створення цілої низки авторських презентацій.

 

Слід відмітити, що багато можливостей дає використання ресурсів мережі Інтернет. На різних сайтах знаходжу цікаві навчальні та мотиваційні матеріали для уроків з різних предметів, такі, як мультфільми та фільми, відеозагадки, фонограми до уроків та позакласних заходів, додаткові матеріали (фізкультхвилинки, хвилинки релаксації тощо). Застосування цих матеріалів дозволяє мені урізноманітнити форми уроків, відкриває необмежений простір для фантазії, творчого розвитку як вчителя, так і його учнів.

Використання ППЗ дозволяє значно підвищити ефективність уроку.

Найчастіше я використовую ІКТ на уроках природознавства, так як це предмет, який вимагає багато наочності, що є проблемою у наших школах. По-перше, ті наочні посібники, які є, не можуть в необхідному обсязі продемонструвати той величезний обсяг інформації, який учні отримують на цих уроках; по-друге, ними незручно користуватися – вчитель не може розмістити весь матеріал на дошці, тому частина часу йде на заміну одних посібників іншими. А під час використання комп’ютерних засобів навчання полегшується робота вчителя, звільняється простір. Завдяки цьому вчитель ні на хвилину не втрачає контакт із класом.

На уроках математики на етапі повторення вивченого на попередніх уроках матеріалу використовую презентації-тренажери для усного рахунку, які дають змогу відразу перевірити правильність обчислення, а також попрацювати з геометричним матеріалом (цікава геометрія)

На уроках інформатики комп’ютер є «учасником» кожного з етапів уроку.

Відеопрезентації використовую як додатковий матеріал з теми, який учні можуть переглянути на домашніх комп’ютерах. Діти приносять із собою флешнакопичувачі, на які копіюється інформація.

У виховній роботі з дітьми та батьками практикую демонстрацію відео, презентацій, та електронних програмових засобів

Презентація може стати результатом підготовки до методичних заходів. Мій виступ на педагогічній раді супроводжувався презентацією.

Результатом роботи над особистою психолого-педагогічною проблемою є створення великої кількості матеріалів для мультимедійного супроводу уроків як особисто мною, так і дітьми. А найголовніше - підвищився у дітей інтерес до навчання. На уроках з використанням ІКТ учні більш зосереджені, уважні, відповідальніше ставляться до поставлених завдань.

Працюючи з дітьми я переконалася в аксіомі успіху вчительської праці:

«Не думками треба вчити, а учити думати».

Успішного учня може виховати лише успішний вчитель.

Сучасний вчитель повинен постійно вчитися, професійно вдосконалюватися. Я постійно вдосконалюю свою майстерність, про що засвідчують сертифікати: «Microsoft Office Guru», «Курс Microsoft із цифрових технологій», «Викладання курсу «Сходинки до інформатики»

Друкуюсь в журналах:

«Учитель початкової школи» № 4 2013 р.

«Учитель початкової школи» № 5 2013 р.

«Учитель початкової школи» № 1 2014 р.

Беру участь у виставках педтехнологій:

  • учасниця ІІ-го Всеукраїнського конкурсу “Творчий учитель – обдарований учень” в номінації “Авторський розвивальний урок та система уроків проект учителя предметника”.);
  •  учасниця обласного фестивалю “Золотий фонд уроків Полтавщини” в номінації “Мультимедійний урок”;
  • постійна учасниця районних         педагогічних виставок

Беру участь у педагогічних конкурсах:

  • переможець районного конкурсу “Класний керівник – 2011”;
  • ІІІ місце в номінації “Позакласні заходи”  Всеукраїнського конкурсу Освітніх  технологій у початковій школі;
  • І місце в номінації “Природознавство” Всеукраїнського конкурсу освітніх технологій у початковій школі;

Власним прикладом заохочую дітей брати участь і перемагати в різних конкурсах:

  • Олімпіада з педагогіки:

           Крикун Інна – ІІ місце 2011 р.

  • Конкурс знавців української мови імені Петра Яцика:

           Скрипник Поліна - ІV місце 2011 р.,

           Скрипник Поліна  – ІІІ місце 2012 р.

Постійні учасники міжнародного математичного конкурсу “Кенгуру”

Отже, для розв’язання багатьох навчальних і виховних завдань необхідно будувати педагогічну діяльність таким чином, щоб на запитання про доцільність використання інформаційних технологій у навчально-виховному процесі позитивних відповідей було більше, ніж негативних.


Відомо, що перехід від старого до нового дуже тяжкий. Він може тягнутись десятиліттями. Розвиток школи не може йти інакше, ніж через оволодіння новим, через інноваційний процес. Саме це вимагає кардинальних змін у визначенні філософії освіти, нового змісту, педагогічних технологій тощо.

Переглядів: 3003 | Додав: Nataliya_K | Теги: Формування ключових компетентностей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar