javascript://
Головна » 2016 » Березень » 28 » Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в роботу з молодшими школярами
19:19
Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в роботу з молодшими школярами

Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в роботу з молодшими школярами

З досвіду роботи вчителя початкових класів

Круподеринської ЗОШ І – ІІІ ст.

Житинської Алли Іванівни

Я – учитель

Я є учитель! І це звучить так гордо,

Тому що нам довірили святе –

Дитячі душі. І я безмежно рада,

Бо в кожній з них частиночка мене.

І якщо вчитель їм добро посіє,

Воно сторицею повернеться до нас,

Бо кожен вчитель добре розуміє

Святу мету, коли заходить в клас.

Як радісно стає на серці завжди,

Коли ти бачиш зерно золоте,

Яке ти вклав, що не пропало марно,

Воно в дитячих душах проросте.

Тому учитель – це творець дитини,

Який в країну Знань її веде.

Він є творець майбутньої Людини,

І Україні світлий шлях він прокладе.

Я є учитель! Справдились надії,

Це наяву, а не в моєму сні.

Здійснились всі мої дитячі мрії,

Які плекала радісно в душі.

Я завжди йду до школи, як на свято,

Тому що знаю: ждуть вони мене,

Оті маленькі милі оченята –

Усе, що серцю рідне й дороге.

Я в школі разом з ними спочиваю

І плачу, коли в них буває щось не те.

І разом з ними весело співаю

Про ясне небо й сонце золоте.

І їхнє серце вчителю відкрите

Настільки, що не видно в ньому дна.

Вони бажають завжди поділитись

Найпотаємнішим, що є у них щодня.

Тому учитель – ця професія від бога

Яку не кожному дано опанувати

Для цих людей прокладена дорога

В дитячі душі розум засівати.

Я серцем всім лечу до тебе, школо,

Бо там завжди зустрінуть малюки.

Вони зуміють уловити кожне слово

І приголубитись до мене залюбки

Вони побачать ласку і повагу,

Відчують зразу доброту і фальш.

І як приємно буде, як на випуск

Запросить кожен на прощальний вальс.

І лиш за це всім варто полюбити

Професію учителя тому,

Що я не знаю, чи ще можна так любити,

Любити так, як я її люблю!!!         

 

 

 Моїм педагогічним кредо є слова Василя Сухомлинського «Найдосвідченіший педагог ніколи не повинен спинятися на досягнутому, бо якщо нема руху вперед, то неминуче починається відставання». Постійно вдосконалюючи свою педагогічну майстерність, я замислююсь: як дітей зробити активними учасниками навчально-виховного процесу, навчити їх думати, проникати в суть явищ, привертати увагу школярів до слова і дій вчителя. Мене завжди хвилює питання: як зробити навчання цікавим. Адже учнів об’єднує одне спільне бажання – вони прагнуть досягти більшого і  бути кращими.
   У даний час спостерігається збільшення впливу медіа-технологій на людину. Особливо це сильно діє на дитину, яка з більшим задоволенням подивиться телевізор, ніж прочитає книгу.

  Потужний потік нової інформації, реклами, застосування комп'ютерних технологій на телебаченні, розповсюдження ігрових приставок, електронних іграшок і комп'ютерів впливають на виховання дитини і сприйняття нею навколишнього світу. Істотно змінюється і характер її улюбленої практичної діяльності - гри, змінюються й улюблені герої та захоплення.

   Раніше інформацію з будь-якої теми дитина могла отримати з різних каналів: підручник, довідкова література, лекція вчителя, конспект уроку. Але сьогодні вчитель повинен вносити в навчальний процес нові методи подачі інформації. Адже мозок сучасної дитини налаштований на отримання знань у формі розважальних програм по телебаченню, тому він набагато легше сприйме на уроці інформацію, запропоновану за допомогою медіа засобів.

    XXI століття – ера інформаційних технологій. Сьогодні нові інформаційні технології – це невід’ємна частина нашого життя.  А діти – це саме та категорія, яка націлена на майбутнє, адже вони охоче і легко оволодівають новими технологіями.
    Мені довелося звернутися до «Державного стандарту початкової освіти», щоб чітко визначити, які завдання стоять перед сучасним вчителем. У ньому зазначено: «Метою освітньої  галузі  "Технології"   у   загальноосвітніх навчальних   закладах   є  розвиток  особистості  через  залучення школярів до творчої праці,  ознайомлення з  основами  комп'ютерної грамотності…»

   Одним із головних завдань початкової школи є застосування  ІКТ у процесі вивчення більшості навчальних предметів  у рамках програми. Саме тому я працюю над проблемою «Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в роботу з молодшими школярами».  Адже до школи приходять нові покоління дітей, які живуть  в інформаційному, динамічному, емоційно напруженому середовищі. Інформаційні технології стають потужним багатофункціональним засобом навчання. Їх використання привчає учня жити в інформаційному середовищі, сприяє залученню школярів до інформаційної культури.

  

 

Інформаційно-комунікаційні технології – сукупність методів і  технічних  засобів  реалізації інформаційних  технологій  на основі  комп’ютерних  мереж  і засобів  ефективного  процесу  навчання.

Використання комп’ютера в навчальній діяльності сприяє:

розвитку розумових здібностей, пам’яті, просторової уяви, уваги, моторики; підвищує інтерес до навчання; створює гарний настрій. Таким чином, з точки зору дидактики ІКТ дозволяють

• забезпечити зворотній зв’язок в процесі навчання; 

• зробити навчання більш інтенсивним, головне, ефективним за рахунок реалізації можливостей мультимедіа навчальних систем до дієвого і наочного подання навчального матеріалу; 

• підвищити унаочненість навчального процесу; 

• забезпечити пошук інформації із різноманітних джерел; 

• індивідуалізувати навчання для максимальної кількості дітей з різними стилями навчання і різними можливистями сприйняття;

• моделювати досліджувані процеси або явища; 

• організувати колективну й групову роботи; 

• здійснювати контроль навчальних досягнень; 

• створювати сприятливу атмосферу для спілкування. 

               

У  своїй  роботі  використовую комп’ютерні  програми:

 

  • навчально-інформуючі – електронні підручники, 

енциклопедії,  кінофільми, мультфільми. (В нашій школі кожний клас початкової ланки оснащений комп’ютерною технікою. Тому маю можливість використовувати електронні підручники на будь-якому уроці) (додаток 1).

  • графічний редактор Paint; (Робота з графічним редактором Paint сприяє розвитку просторової уяви дітей, моторики, координації рухів, уваги. Крім того, забезпечуються міжпредметні зв’язки з математикою, природознавством, образотворчим мистецтвом ) 
  • програма презентацій Power Point, використовуючи програму Power Point,    готую цікаві презентації, які застосовую на уроках для  вивчення нового матеріалу (додаток 2).
  • навчально-ігрові програми – “Сходинки до інформатики”,  

 

 

Всі навчальні ігри, які входять до «Сходинок» сприяють розвитку розумових здібностей, пам’яті, просторової уяви, уваги, моторики, творчого нестандартного мислення. Вони підвищують інтерес до навчання, створюють гарний настрій.

Впроваджуючи  дані  програми,  застосовую  методи

  Пояснювально-ілюстративний(використання малюнків. таблиць,ілюстрацій, схем у супроводі вчителя. Допомагає в цьому програма презентацій в Power Point).

  Практичний, який забезпечується використанням графічних програм, зокрема графічний редактор Paint. Дану програму застосовую на уроках трудового навчання та образотворчого мистецтва, що сприяє розвитку творчих здібностей, мислення, підвищує інтерес школярів до даних предметів;

  Проблемно-пошуковий, найчастіше застосовую на етапах повідомлення теми та мети уроку, мотивації навчальної діяльності, сприймання нового матеріалу з використанням відеопрограм, що створює проблемну ситуацію, сприяє зацікавленню учнів та розвитку їх мислення і мовлення.

   Репродуктивний також забезпечує використанням відео програм. Наприклад, подивитися уривок із мультфільму «Котик і півник» і переказати, що було спочатку або відтворити, що трапиться далі.

   Ігрові методи. Особливе захоплення і цікавість викликають ігрові комп’ютерні про                                                                                                                     грами , зокрема «Сходинки до інформатики».

  Метод проектів. Він включає в себе самостійну роботу учнів, уміння працювати з інформаційними джерелами, спрямований на пошукову діяльність та розвиток наукового мислення;  дає змогу школярам засвоїти не лише програмний матеріал, але і збагатити свої знання, набути нових умінь та навичок практичної діяльності.

Проблему впровадження ІКТ в роботу з молодшими школярами реалізую шляхом проведення уроків з використанням комп’ютерних технологій, курсу «Сходинки до інформатики», проектної діяльності.

      Вдало підібрані комп’ютерні програми забезпечують розвиток творчих здібностей, стимулюють пізнавальну активність, емоційну сферу та інтелектуальні почуття школярів. При цьому підвищується працездатність учнів, зацікавленість їх різними видами діяльності, поліпшується просторова уява, пам’ять, логічне мислення, розширюється їх світогляд. Тому комп’ютер має великі можливості вдосконалення навчально-виховного процесу. 
       Використання комп'ютера на уроці дозволяє зробити процес навчання мобільним,  диференційованим та індивідуальним.

 

 

 

  Поєднуючи в собі можливості телевізора, відеомагнітофона, книги, калькулятора, будучи універсальною іграшкою, здатною імітувати інші іграшки і самі різні ігри, сучасний комп'ютер разом з тим є для дитини рівноправним партнером, якого дитині так часом не вистачає. З іншого боку, цей метод навчання є досить привабливим і для вчителів: допомагає їм краще оцінити здібності і знання дитини, зрозуміти його, спонукає шукати нові, нетрадиційні форми і методи навчання.

Використання ІКТ у навчальному процесі початкових класів загальноосвітньої школи має широкий спектр, від використання як засобу, що дозволяє вчителю впливати на організацію педагогічної праці, використовуючи в підготовці до проведення уроків, до використання ІКТ у навчанні самими учнями початкових класів, що дозволяє під час опанування роботи з комп’ютером вправлятися у вивченні низки навчальних предметів початкової школи з використанням комп’ютерних програм.

   Інтегрування звичайного уроку з комп'ютером дозволяє вчителю перекласти частину своєї роботи на ПК, роблячи при цьому процес навчання більш цікавим, різноманітним, інтенсивним. Зокрема, стає більш швидким процес запису визначень, важливих частин матеріалу, тому що вчителю не доводиться повторювати текст кілька разів (він вивів його на екран), учневі не доводиться чекати, поки вчитель повторить саме потрібний йому фрагмент. (Презентація, проект) (Додаток 3)

   Застосування на уроці комп'ютерних тестів і діагностичних комплексів дозволить вчителю за короткий час отримувати об'єктивну картину рівня засвоєння матеріалу, що вивчається у всіх учнів і своєчасно його скоректувати. При цьому є можливість вибору рівня складності завдання для конкретного учня.

    Для учня важливо те, що відразу після виконання тесту (коли ця інформація ще не втратила свою актуальність) він отримує об'єктивний результат із зазначенням помилок, що неможливо, наприклад, при письмовому опитуванні. (Тести)
 «
Опанування нового, плекаючи старе – шлях до справжнього вчителя»,- говорив давньокитайський філософ Конфуцій. Тому я хочу застерегти від надмірного захоплення комп’ютером. Усе корисне в міру. Комп'ютер не повинен замінювати такі традиційні засоби навчання, як крейда, дошка, олівець, зошит, ножиці тощо. Він є лише одним з інструментів навчання, яким повинен оволодіти учень. Використання ІКТ у навчальному процесі початкової школи повинно відповідати дидактичним аспектам. Усі ці засоби - програмні продукти, навчальні платформи тощо - мають бути оцінені та застосовані відповідно певним цілям уроку.

   Є велика кількість комп'ютерних енциклопедій, досконалих навчаючих програм, ілюстрованих комп'ютерних книг, навчальних ігор, що розвивають здібності дитини. Але саме по собі це багатство без участі старших, без праці дорослої людини, залученої до процесу виховання дитини, не навчить дитину. І тут на перший план виходить особистість учителя.

 

    В самоосвітній діяльності використовую не тільки фахову та спеціальну літературу, але велику увагу приділяю сучасним новітнім інформаційним технологіям. Я чітко усвідомлюю, що навчаючи учнів працювати з комп’ютером, я сама повинна ним добре володіти. Тому я успішно пройшла тестування на знання продуктів Microsoft Office 2010  і отримала сертифікат. Також успішно пройшла сертифікаційний тест «Курс Microsoft із цифрових технологій».  Мої уроки «Водойми України» та «Літературні казки про тварин» розміщено на порталі «Учительський журнал он-лайн» видавничої групи «Основа». У 2014 році пройшла курси з проблеми «ІКТ в діяльності педагогічних працівників». 

Курси допомогли мені зосередитись на досягнутому, систематизувати накопичене, а також дали мені багато в особистому розвитку. Мені здається, що я стала сильнішою, як особистість. Приємно було спілкуватися з людьми, які переймаються тими ж проблемами, що і ти. Розуміння того, що є однодумці, творчі і невгамовні вчителі, підбадьорює, заряджає  енергією, з’являється бажання бути вчителем, який використовує передові технології.  

   У процесі роботи над темою самоосвіти виникали різні проблеми та труднощі:
- використання комп’ютера в класі набувало  переважно демонстраційного характеру;
- наявний комп’ютерний клас в школі морально-застарілий.
Хотілося щоб кожен учень працював за окремим комп’ютером, навчальні програми завантажувались без проблем, доступ до комп’ютерного кабінету був вільним. А у нас виникає парадокс – школа новітніх технологій без сучасного комп’ютерного класу.
    Та не зважаючи на всі негаразди сьогодення у нас є чим похвалитися. Щороку мої учні беруть активну участь у Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру» і досягли хороших результатів:

2012 рік – 1 зразковий, 3 добрих;
2013 рік – 2 зразкових, 1 добрий;
2014 рік – 2 зразкових, 1 добрий.

  У конкурсі знавців української мови імені П. Яцика, що проводився у 2013 році, Ковтун Маргарита зайняла 3 місце у районному етапі та 7 місце (із 24 учасників) в обласному. Також учні мого класу брали участь у конкурсі знавців української мови «Соняшник».
   Через актуальність проблеми, над якою працюю, мої виступи обговорюються на засіданнях творчої групи учителів початкових класів району та на  методоб’єднаннях вчителів початкових класів школи. Були підготовлені доповіді: «Метод проектів у сучасній початковій школі», «Застосування інформаційно-комунікаційних технологій навчання як засіб формування ключових компетентностей молодших школярів». З 2010 по 2012 рік я була головою шкільного методоб’єднання вчителів початкових класів школи.
 

 

Позакласна робота є добрим помічником у реалізації багатьох навчальних і виховних завдань. У своїй роботі приділяю цьому багато часу, виховна робота допомагає досягти кращого засвоєння школярами досліджуваного на уроках матеріалу. На протязі минулого навчального року я і мої четвертокласники організували і провели свята: «Осінній ярмарок», «Новий рік – веселий чарівник», «Мамо рідна, ти в мене єдина…», «Настала пора прощання».

   Виховну роботу в класі я планую враховуючи сучасні вимоги до розвитку особистості дитини - розумної, творчої, активної. Засвоєння, збереження й розвиток традицій і звичаїв українців - важливий спосіб зміцнення національної свідомості.  Мій клас завжди бере участь у всіх загальношкільних  заходах та районних конкурсах. З радістю діти приймали участь у районних конкурсах плакатів та малюнків:«За здоровий спосіб життя», «Майбутнє лісу в твоїх руках».

 А за колективну роботу «Збережи ялинку» у номінації « Новорічна різдвяна композиція» учні мого класу одержали перемогу та були нагороджені грамотою відділу освіти.  Мої вихованці  активні у громадському житті села, із задоволенням відвідують ансамбль ложкарів, духовий оркестр та беруть активну участь у святах, що проходять на території села.

    З батьками дітей у мене склалися партнерські відносини. Вони моя надійна підтримка й опора. Проводжу дискусії, засідання «Круглих столів», обговорення. Мною були проведені дискусії на теми: «Щаслива сім’я. Яка вона?», «Проблеми спілкування дітей і батьків. Педагогічний такт батьків». Батькам був запропонований перегляд фільму «Вплив  мультфільмів на формування характеру дитини».  Практикую такий метод роботи з батьками, як відвідування вдома.  Це все створює умови для зближення батьків класу.
    Впевнена, що    запровадження інформаційно-комунікаційних технологій – це не данина моді, а необхідність сьогодення.

  

Як і всі вчителі початкових класів я окрилена надією за майбутнє  вихованців:

 

 

Переді мною очі парами:
Замріяні, веселі і сумні,
Ці затуманені, а ці затьмарені,
А ці всміхаються мені.
І я знайшла чарівне слово,
Щоб їх серця заполонити.
Що не кажіть, але для цього
Мені на світі варто жити,
А результат, самі міркуйте,
Не можна визначити враз,
Бо ми працюєм на майбутнє,
А не на день і не на час!

 

 

 

Додаток 1
   Використання навчально-інформуючих програм:


   На уроках математики використовую педагогічний програмний засіб освітньої галузі «Математика» 1 клас, 2клас, 3клас,4клас.

Зручність використання  Педагогічного програмного засобу «Математика, 4 клас» виправдано тим, що саме при вивченні математики складність навчання обумовлюється великою кількістю матеріалів для підготовки вчителя до уроку. Даний ППЗ надає можливість проілюструвати математичні поняття і явища, оскільки в учнів початкових класів переважає наочно-образне мислення. Для учня важлива побудова ходу розв’язання математичної задачі, розвиток і сприйняття евристики у виучуваному матеріалі, динамічна подача величин і їх відношень, ілюстрація практичних дій із математичними об’єктами, а не лише отримання відповіді чи готових результатів.
  ППЗ „Математика, 4 клас”  використовую:

- для підготовки до уроку;

- для пояснення нового матеріалу;

- для формування та закріплення навичок розв’я­зу­ван­ня вправ, передбачених програмою;

- для проведення індивідуальних  занять.

   Діти із задоволенням виконують завдання героїв електронних підручників: Сонечка та Равлика (1,2 клас); професора Котика та Дівчинки (3,4 клас).

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

Структура мультимедійного уроку математики

Мультимедійний урок математики складається з таких етапів:

  • тема уроку;
  • вступ;
  • пояснення нового матеріалу;
  • первинне закріплення;
  • розвиток математичних знань;
  • підсумок уроку.

Урок пояснення нових знань

Урок № 11. Поняття класу. Таблиця розрядів і класів. Розв’язування задач.

Мета: Формувати поняття класу; вдосконалювати вміння учнів записувати і читати багатоцифрові числа, користуючись таблицею розрядів та класів; удосконалювати вміння розв’язувати задачі на зведення до одиниці.

Мета застосування ППЗ: Підвищити інтерес учнів до набуття нових знань та якість засвоєння ними навчального матеріалу; розвивати творчий потенціал учнів.

Хід уроку

 1. Актуалізація опорних знань.

Вступна бесіда.

Повідомляю учням, що в 4 класі ми розпочали вивчати нумерацію багатоцифрових чисел, читати та записувати їх. Для цього потрібно розширити знання про розряди та класи.
Мета кроку 1: Повідомляю тему уроку.
Мета кроку 2: Створюю проблемну ситуацію, щоб викликати інтерес та потребу в розв’язанні поставленої задачі уроку.

  2. Пояснення нових знань за допомогою ППЗ.

Мета кроку 3: Пояснити учням утворення назв багатоцифрових чисел.
Мета кроку 4: Закріпити вміння читати і записувати багатоцифрові числа.
Мета кроку 5: Розвивати вміння розв’язувати задачі на зведення до одиниці. При цьому повторюються прийоми письмового множення та ділення на двоцифрові числа.  
Мета кроку 6: Підвести підсумок уроку, щоб визначити рівень засвоєння нового матеріалу.

   На уроках природознавства використовую педагогічний програмний засіб "Природознавство,3 клас,4 клас".

    Мета педагогічного програмного засобу полягає в посиленні позитивної мотивації до навчання історії, активізації пізнавального інтересу учнів до вивчення природознавства, розвитку їх умінь  самостійно здобувати знання, формуванні інформаційної компетентності особистості, що передбачає оволодіння уміннями здобувати, критично осмислювати та використовувати різноманітну інформацію.
   Зміст і структура педагогічного програмного засобу зорієнтовані на розширення можливостей виконання практичної частини навчальної програми з природознавства.  У педагогічний програмний засіб переважно включено теоритичну частину програми.

 

Структура ППЗ складає:

  • Теоретичний матеріал
  • Практичні роботи
  • Демонстрації до уроку

Структурна частина ППЗ містить свою побудову, що складається з рубрик: «Теоретичні відомості», «Перевірте свої знання», «Висновки». В рубриці «Теоретичні відомості» міститься теоретичний матеріал, що стосується конкретної теми, параграфу; в рубриці «Перевірте свої знання» пропонується учневі перевірити знання, які необхідні для виконання роботи; в рубриці «Висновки» учень  після виконаної роботи робить висновки.

   Структурна частина ППЗ «Демонстрації до уроку» включають наочність до уроку, що закладена в навчальній програмі.

    Наявність простого у використанні редактора дає змогу  на уроці організовувати лабораторну і практичну роботу, демонструвати різні об’єкти  залежно від мети і завдань уроку.

    Як видання на електронному носії комплекс містить такі компоненти:

  • текстовий виклад змісту матеріалу, а також запитання і вправи для повторення, завдання для самопідготовки, висновки до тем, іменний і предметний покажчики.
  • реалістичний візуальний ряд (портрети вчених, фотографії натуральних об’єктів);
  • синтезований візуальний ряд (тривимірні статичні й динамічні моделі  тощо);
  • символьні об’єкти і графіку;
  • звукоряд
    (звукозаписи пояснювальних текстів).

         
Програмний засіб дає змогу організувати самостійну роботу учнів як у класі, так і вдома, здійснювати контроль і самоконтроль за допомогою розгалуженої системи навчальних завдань у традиційній і тестовій формах.

  Завдання курсу:

  • розвиток у школярів пізнавального інтересу до вивчення предметів природничого циклу;
  • формування  ключових компетенцій: соціальних, полікультурних, інформаційних, комунікативних, саморозвитку та самоосвіти;
  • розвиток загальнонавчальних і спеціальних умінь, способів діяльності щодо вивчення природи (загальнопредметні компетенції);
  • формування емоційно–ціннісного ставлення учнів до навколишнього середовища на основі знань про природу.

              На уроках образотворчого мистецтва використовую 
педагогічний програмний засіб Образотворче мистецтво 1 клас, 2 клас, 3клас, 4 клас.
Головними героями цього електронного підручника є пан Олівець та пані Фарба.
                                   Урок образотворчого мистецтва 1 клас.

Тема:      Малювання композиції « В Африці»

Мета:  розвивати творчу уяву, фантазію, образне мислення;  поглиблювати поняття про гармонійне заповнення площини паперу елементами зображення; провести бесіду про тварин, які живуть в Африці; вчити свідомо вибитати положення аркуша паперу.

Обладнання: ППЗОГ « Образотворче мистецтво 1 клас»

                        Хід уроку:

Організаційна частина.

Повідомлення теми уроку.

Робота над темою уроку.

Вступна бесіда.

- Сьогодні на уроці ми з вами помандруємо в Африку. Сподіваюся, серед вас немає таких, що не люблять подорожувати?  Африка від нас дуже далеко, тому й мандрівка наша буде довгою і цікавою. Рушаймо!

- Цей континент найспекотніший на планеті. Тут немає звичних для нас літа і зими, осені і весни. В Африці розрізняють дві пори року -  суху та дощову. Найбільша в світі пустеля Сахара знаходиться В Африці, найдовша у світі річка Ніл протікає Африкою. І саме тут ми познайомимося з птахами і звірами, яких більше ніде не можна зустріти.

 

Загадки

 

Живе він в африканській річці
  Ледь-ледь помітний серед трав.
  І не підходь до нього ближче,
  Щоб він тебе не покусав.
   І навіть слоненя маленьке
  Вже не піде саме на Ніл,
  Бо знає, що в цій річці мешка
  Страшний зелений… крокодил.
 

 

 

  Хто з-за хмари виглядає
  І довкола позирає?
  У нього шия – наче кран,
  Дістає аероплан.
                                            (Жираф )
       

                                      Пояснення нового матеріалу.

    Головною річкою Африки є Ніл. Тут живуть жирафи, крокодили, слони, леви, леопарди, мавпи, удави, пантери та багато інших дивовижних тварин. На цьому континенті не буває зими і майже весь рік буйно зеленіють ліси. Тут на кожному кроці ростуть екзотичні рослини. Наприклад, пальми, банани, ананаси. Кактуси дивують людей чудернацькими квітами.

            Завдання
(Звучать музичні фрагменти з дитячих мультфільмів про Африку)
Послухайте музику та уявіть Африку.

            Зоровий ряд

  В Африці дуже спекотно; рослини ростуть, в основному, біля нечисленних водойм чи річок. Саме тому тут, на водопої, можна зустріти найрізноманітніших африканських тварин. Вони поводяться миролюбно, і ми без остраху можемо поспостерігати за ними і навіть намалювати.

Аналіз учнівських робіт

 - Хто зображений на малюнках?
-  Як розташований аркуш паперу? Поміркуйте,    від чого це залежить.

- Які кольори переважають на малюнках?

 -Що відмінного та спільного в малюнках?   
  Практична робота (тренувальні вправи)
- Ми сьогодні теж малюватимемо Африку…
Силуетне зображення (приклад) на моніторі
 -Малюнок, який ми розпочали малювати раніше, вже висох – і ви можете закінчити його самостійно. Пам’ятайте, що ваш малюнок має відповідати правилам.

- Яку тварину краще зобразити, якщо ви малювали пейзаж на аркуші паперу, розташованому горизонтально?

- Поміркуйте, яку тварину краще зобразити, якщо ви малювали пейзаж на аркуші паперу, розташованому вертикально. 

Питання
- Від чого залежить вибір формату аркуша паперу?

- Які тварини вимагають горизонтального розташування аркуша паперу, а які – вертикального?

- Пригадайте, які кольори ми використовували. Поясніть, чому.

- Яких тварин ми навчилися малювати?

-З якою технікою зображення ми познайомилися сьогодні?

Виставка, підсумки уроку.

- Вам сподобалася подорож до Африки? Урок був і цікавим, і корисним. Стільки гарних робіт! І всі різноманітні! Пропонуємо в класі влаштувати з них виставку.
       На уроках читання використовую відеоматеріали: мультфільми до одноіменних творів, що вивчаються в початкових класах.  Серед них: «Рукавичка», «Лисичка», «Легкий хліб»,  «Колосок», «Вовк і семеро козенят», «Колискова», «Бременські музиканти» - 2 клас.
«Гидке каченя», «Ікар і мудреці», «Незнайко-художник», «Казка про царя Салтана», «Ворона і Лисиця», «Зозуля і Півень», «Батькова наука», «Некмітливий горобець» -4 клас.
Переглянувши мультфільм або уривок з нього, даю завдання учням:
- Пригадайте що було спочатку?

- Відтворіть кінцівку .

- Перегляньте мультфільм та порівняйте прочитане  і побачене. Що спільного? А що відмінне?
      Уроки основи  здоров’я проводжу також з комп’ютерною підтримкою. Цікаво і корисно учням переглянути відеоматеріали: « Безпека із Сеньою», «Спасік», « Уроки тітоньки Сови», «Мило та мікроб», «Не грай біля дороги», «Правила поведінки на воді», «Світлофор», «Уроки обережності».

   У нашій школі читається курс «Християнська етика», який дає широкі можливості використовувати комп’ютер на уроці. Майже до кожного уроку є музичний супровід. Під час прослуховування у дітей виникають глибокі емоції та настрої: радість, захоплення, сум, смуток, натхнення та душевний підйом. Музика розвиває уяву, образне та асоціативне мислення, спонукає до творчості.

Додаток 2
Використовую   програму Power Point, що дає можливість доносити до дітей цікаву і корисну інформацію. Презентації на будь-яку тему можна знайти в інтернеті. Під час уроків та годин спілкування адаптую чужі презентації, а при потребі – створюю самостійно.  До цього залучаю учнів. З успіхом мною використані презентації: «Т.Г.Шевченко з нами», «З якої казки?», «Пан Коцький», «Кіт у чоботях», «Біда навчить», Спів пташок», « Пори року», «Моя Україна», «Народні ремесла», «Конституція – основний закон України», «Великдень», «Хліб – усьому голова», «Леся Українка. Біда навчить» та інші.

  Презентації стали незамінним атрибутом при проведенні різних свят, проектів. Разом зі своїми вихованцями я  створила презентацію « Настала пора прощання», яка була використана під час проведення свята прощання з початковою школою.

Додаток 3

    Проектна діяльність – нині одна з найперспективніших складових освітнього процесу, тому що створює умови творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формує всі необхідні життєві компетенції, які на Раді Європи були визначені як основні в ХХІ столітті: полікультурні, мовленнєві, інформаційні, політичні та соціальні. Самостійне здобування знань, систематизація їх, можливість орієнтуватися в інформаційному просторі, бачити проблему і приймати рішення відбувається саме через метод проекту.
    У нашій школі широко застосовується метод проектів у навчально-виховному процесі. Я залучила своїх учнів до пошукової роботи та разом з ними створила проекти: «Ластівка – символ весни і відродження», «Народні свята весняного циклу. Дослідження змісту свят», «Відзначення державних свят. Дослідження їх змісту.»

Переглядів: 1496 | Додав: Nataliya_K | Теги: Впровадження інформаційно-комунікац | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar